Spuścizna rękopiśmienna ks. Jana Ambrożego Wadowskiego w Bibliotece Naukowej PAU i PAN w Krakowie - Danowska, Ewa (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2016)
Ks. Jan Ambroży Wadowski (1839-1907) był dominikaninem, od 1866 r. księdzem świeckim pracującym we Włocławku, a od 1877 r. w diecezji lubelskiej i samym Lublinie. Był nie tylko kapłanem, ale też historykiem zajmującym się głównie dziejami Kościoła. Przez dziesięciolecia dokonywał odpisów interesujących go materiałów archiwalnych, robił wypisy i notatki, przydatne mu w pracy. Gromadził też autentyczne dokumenty o wartości historycznej. Nie publikował wiele, ale pozycje które wydał są znaczące, m. in. Kościoły lubelskie, czy Anacephaleosis professorum Academiae Zamoscensis. Jego bogata spuścizna rękopiśmienna trafiła do Akademii Umiejętności w Krakowie w 1909 r. jako dar Antoniego Wadowskiego. Obecnie przechowywana jest w zbiorach rękopiśmiennych Biblioteki Naukowej PAU i PAN w Krakowie. Obejmuje w sumie 90 jednostek sygnaturowych w 100. woluminach. Większa część tej spuścizny została opisana w katalogach drukowanych w latach 60. i 70. XX w., a pozostałą, niedawno odszukaną część, wstępnie skatalogowano w 2012 r. Rękopisy po ks. Wadowskim zawierają m. in. materiały do poszczególnych kościołów i klasztorów Lublina, Zamościa i innych miejscowości diecezji lubelskiej i chełmskiej, materiały biograficzne, różnorodne akta o treści gospodarczej i politycznej. Część wiadomości tam znajdujących się wykorzystał w swoich publikacjach. Biorąc pod uwagę fakt, że w czasie I i II wojny światowej straconych zostało wiele dokumentów, to spuścizna ks. Wadowskiego stanowi nieocenione źródło do badań nad historią Kościoła na ziemiach polskich.