„Przez abstynencję kapłanów do wstrzemięźliwości ludu”. Związek Księży Abstynentów (1902-1914) - Krasińska, Izabela (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2015)
Artykuł ukazuje przyczyny powstania i przedstawia działalność istniejącego od 1902 r. Związku Księży Abstynentów – jednej z prężniejszych organizacji abstynenckich. Główną postacią Związku zrzeszającego kapłanów – abstynentów był ks. Kazimierz Niesiołowski, długoletni jego prezes na archidiecezję gnieźnieńską i poznańską. Celem Związku Księży Abstynentów było zwalczanie alkoholizmu. Starał się zadanie to wypełniać poprzez uświadamianie szerokich warstw społeczeństwa, zwłaszcza dzieci i młodzieży o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych. Popierał inne organizacje abstynenckie. Przede wszystkim jednak pragnął pozyskać dla tak istotnej sprawy jak najszersze grono duchowieństwa, w tym również zrzeszonych we własnych kołach alumnów – abstynentów. Początkowo Związek Księży Abstynentów objął zasięgiem swego oddziaływania archidiecezję gnieźnieńską i poznańską oraz diecezję chełmińską. Za przykładem wielkopolskich i pomorskich kapłanów podążyli galicyjscy, zakładając Związek Księży Abstynentów dla Galicji i Bukowiny, który skupiał głównie duchownych katolickich z archidiecezji lwowskiej, tarnowskiej i przemyskiej.