Schematyzmy Kościołów katolickich obrządków wschodnich przechowywane w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie - Krucki, Łukasz (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2015)
Wśród schematyzmów przechowywanych w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie, będących drukami przygotowanymi dla potrzeb archidiecezji gnieźnieńskiej, innych diecezji rzymskokatolickich polskich i zagranicznych oraz wspólnot zakonnych, znajdują się trzy elenchy opracowane dla potrzeb Kościołów katolickich obrządków wschodnich, istniejących na dawnych Kresach Wschodnich. Dwa z nich odnoszą się do organizacji Kościoła greckokatolickiego: archidiecezji lwowskiej (1858) i diecezji stanisławowskiej (1938), trzeci natomiast omawia strukturę i funkcjonowanie ormiańskiej archidiecezji lwowskiej z czasu poprzedzającego wybuch II wojny światowej (1939). Wszystkie te druki, w swoim układzie i treści, przypominają schematyzmy przygotowane dla potrzeb diecezjalnych i zakonnych Kościoła rzymskokatolickiego. Stanowią przez to cenne źródło do poznania historii, ustroju, organizacji, a także obsady personalnej poszczególnych instytucji i parafii Kościoła greckokatolickiego oraz Kościoła ormiańskiego w XIX i XX w.