Badania demograficzne nad ludźmi starymi w Lubelskiem w świetle metryk zgonów (wybrane aspekty). Część I, Kurów (1698-1825) - Rachwał, Piotr (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2015)
Artykuł porusza problem starości w parafii Kurów na przestrzeni ponad dwóch stuleci. Parafia, której początki sięgają XV w. liczyła w 1787 r. ponad 2150 osób wyznania katolickiego W badanym okresie zmarło 6633 osoby, w przypadku 339 nie odnotowano wieku. 1030 zmarłych to ludzie starzy, tj. mający 60 lat i więcej. Początkowo rejestracja wieku zmarłego była zawodna, wyraźna poprawa w tym zakresie nastąpiła w latach 20. XVIII wieku. Autor zwrócił uwagę, iż wiek zmarłych notowany w metrykach był tzw. „wiekiem deklarowanym”. Świadczą o tym skupienia wieku zakończone na 0. Odnotowany wiek został zaokrąglony do pełnych dziesiątek lat aż w 60% przypadków. Z kolei analiza sezonowości zgonów ludzi w podeszłym wieku ujawniła, iż najczęściej umierali oni w miesiącach zimowych oraz na przednówku.