Zabytki piśmiennictwa OO. Cystersów ze Szczyrzyca - Mirek, Małgorzata (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2013)
W dniach od 25 marca do 14 maja 2006 roku w Galerii , Dawna Synagoga”, jednym z oddziałów Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu, prezentowana była wystawa , Zabytki piśmiennictwa OO. Cystersów ze Szczyrzyca”. Celem wystawy była prezentacja szerszej publiczności najcenniejszych i najstarszych zabytków piśmiennictwa przechowywanych w archiwum i bibliotece cystersów w Szczyrzycu. Wśród nich znalazły się m.in. średniowieczne dokumenty pergaminowe z pieczęciami, rękopiśmienne księgi, pięknie zdobione antyfonarze, graduały i kancjonały oraz jedyne w Polsce egzemplarze inkunabułów i stare druki. Ponadto wystawę uzupełniały stroje cysterskie, powiększone reprodukcje stron zabytkowych ksiąg oraz obrazy, które na co dzień zdobią ściany klasztoru w Szczyrzycu.