Historia rozwoju katolickiej sieci parafialnej w diecezji tyraspolskiej w XIX w. na podstawie materiałów Państwowego Archiwum Obwodu Odeskiego - Dianowa, Natalia (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2015)
W artykule przedstawione są dokumenty dotyczące katolickiej sieci parafialnej i życia religijnego znajdujące się w Państwowym Archiwum Obwodu Odeskiego. W kilku zespołach zachowały się archiwalia dotyczące budowy kościołów w Odessie, zapraszaniu duchownych do pracy wśród niemieckich osadników oraz księgi metrykalne niektórych parafii. Te ostatnie stanowią cenne źródło pozwalające na ustalenie pochodzenia społecznego oraz krajów z których przybywali osiedleńcy. Część materiałów dotyczy także relacji z Cerkwią prawosławną, posiadającą w Imperium Rosyjskim dominującą pozycję. Materiały archiwalne wypełniają luki już znanych badaczom źródeł i publikacji na temat parafii katolickich na południowym wybrzeżu Morza Czarnego.