Catalogus librorum – biblioteka karmelitów bosych w Krakowie w świetle rękopiśmiennego katalogu z roku 1702 - Fluda-Krokos, Agnieszka (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2015)
W artykule przedstawiono wstępną analizę zawartości biblioteki pierwszego klasztoru zakonu karmelitów bosych w Polsce. Na podstawie rękopisu Catalogus librorum Conventus Immacula: Conceptionis B.V.M. F.F. Carmelitarum Discalceatorum Cracoviae. Factus. Anno Domini 1702 ustalono, że księgozbiór klasztoru pw. NMP w Krakowie podzielony był na 20 działów, z czego najliczniej reprezentowane były działy Spirituales i Theologi morales. Z obliczeń wynika, że w inwentarzu zanotowano 1768 opisów książek w ok. 2150 woluminach. Obecnie 190 ocalonych woluminów znajduje się w bibliotece klasztornej w Czernej.