XV-XVII - wieczne druki z dawnych księgozbiorów kapitulnego i wikariuszy znajdujące się obecnie w bibliotece Bazyliki Mniejszej NMP w Wiślicy oraz inwentarz biblioteki kapituły wiślickiej z 1682 roku - Kardyś, Piotr (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2015)
Księgozbiór historyczny kolegiaty wiślickiej doczekał się już kilku szczegółowych opracowań, których autorzy w miarę możliwości starali się zrekonstruować jego dzieje i zasób, począwszy od fundacji grupy kanonickiej wyposażonej w podręczny księgozbiór liturgiczny, a kończąc na analizie inwentarzy z XV-XVIII w. W tym kontekście biblioteka kapituły wiślickiej jawi się wręcz, jako wyjątek na tle słabo opracowanych i rozpoznanych dotychczas księgozbiorów kolegiackich. Prowadzone przez piszącego na parafii w Wiślicy prace nad inwentaryzacją i uporządkowaniem pozostałości historycznej biblioteki przyniosły kolejne odkrycia, pozwalające na uzupełnienie wiedzy odnośnie księgozbioru funkcjonującego przy kolegiacie wiślickiej w okresie staropolskim. Szczególnie wartościowe jest zlokalizowanie na miejscu dwóch inkunabułów, nie rejestrowanych w dotychczasowych opracowaniach traktujących o librarii wiślickiej. Następnym jest fakt przetrwania co najmniej 18 starodruków z XVI-XVII w. Równie cennym źródłem zlokalizowanym w archiwum parafialnym jest inwentarz biblioteki kapitulnej z 1682 r. Także i w tym przypadku potrafimy wskazać wśród obecnych starodruków kilka, które były ujęte w nieznanym dotychczas inwentarzu. Okazuje się zatem, że pomimo splądrowania kolegiaty w 1656 r. i później, kiedy co wartościowsze książki były regularnie grabione, pozostały na miejscu resztki dawnych bibliotek kapitulnej i wikariuszy.