Duchowieństwo a praca społeczna w diecezji kieleckiej w świetle publikacji na łamach „Przeglądu Diecezjalnego” z lat 1917-1925 - Bujak, Grzegorz (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2016)
Autor omawia problematykę dotyczącą społecznego zaangażowania duchowieństwa diecezji kieleckiej podejmowanego w ramach szeroko rozumianego duszpasterstwa w publikacjach na łamach „Przeglądu Diecezjalnego” w latach 1917-1925. Zwraca uwagę na pojawianie się wraz końcem I wojny światowej nowych trendów w tym obszarze, płynących głównie z doświadczeń Kościoła katolickiego w zaborze pruskim i kierunków ich adaptacji w warunkach diecezji kieleckiej należącej do tradycji kościelnej i społecznej Królestwa Kongresowego.