Źródła do dziejów Kościoła rzymskokatolickiego i ormiańskokatolickiego w zasobie Państwowego Archiwum Obwodu Lwowskiego we Lwowie – zespół Urzędu Wojewódzkiego. Inwentarz archiwalny - Krzyżowski, Tomasz (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2016)
Przedmiotem publikacji jest fragment inwentarza zespołu archiwalnego nr 1: Urząd Wojewódzki we Lwowie, opis nr 14: wydział wyznań religijnych ze zbiorów Państwowego Archiwum Obwodu Lwowskiego we Lwowie. Inwentarz archiwalny został opracowany w 1972 r. w języku rosyjskim przez archiwistów radzieckich zgodnie z zasadami archiwistyki ZSRR. W niniejszej edycji zamieszczono wybrane jednostki archiwalne zawierające źródła dotyczące działalności Kościoła rzymskokatolickiego i ormiańskokatolickiego. Pod względem zasięgu terytorialnego w ujęciu administracji państwowej materiały dotyczą województwa lwowskiego, tarnopolskiego i stanisławowskiego. Pod kątem administracji Kościoła rzymskokatolickiego obejmują obszar archidiecezji lwowskiej oraz diecezji przemyskiej i tarnowskiej. W przypadku struktur Kościoła ormiańskokatolickiego chodzi o archidiecezję ormiańską z siedziba we Lwowie. Archiwalia tworzące opis 14 wytworzone zostały przez urzędy administracji państwowej różnych szczebli oraz urzędy kościelne: kurie diecezjalne, kapituły katedralne, kancelarie parafialne i zakonne, seminaria duchowne, przedstawicieli duchowieństwa i wiernych świeckich. Omawiane jednostki archiwalne zawierają następujące materiały: źródła dotyczące erygowania i podziału administracyjnego parafii; przyznania dotacji na prace remontowo-budowlane i wyposażenie świątyń; dokumentację finansowo-gospodarczą; materiały na temat gruntów i nieruchomości kościelnych, spłaty podatków, oddania w dzierżawę; akta dotyczące duchowieństwa diecezjalnego m.in. nominacje na proboszczów oraz wypłatę wynagrodzeń i dotacji; archiwalia dotyczące funkcjonowania seminariów duchownych, kurii diecezjalnych, kapituł katedralnych; dokumenty na temat działalności Urzędu Wojewódzkiego i Funduszu Religijnego m.in. sprawozdania podziału środków przyznawanych przez urzędy państwowe Kościołowi; a także źródła na temat organizacji terytorialnej Kościoła i dokumentację (głównie finansowo-gospodarczą) aktywności męskich i żeńskich zgromadzeń zakonnych.