Represje carskie wobec duchowieństwa diecezji kujawsko-kaliskiej po powstaniu styczniowym - Szymański, Józef (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2016)
W narodowym zrywie powstańczym w 1863 r. w Królestwie, ale także na Litwie i Białorusi wzięły udział wszystkie warstwy społeczne Polaków. Do tego niezwykłego zrywu włączyło się także duchowieństwo katolickie diecezjalne i zakonne. W diecezji kujawsko-kaliskiej z 354 duchownych, bezpośrednio 87 z nich za swoją działalność patriotyczną i narodową w różny sposób było represjonowanych. Wielu z nich skazanych było na katorgi syberyjskie, osiedlenie w odległych regionach cesarstwa, więzienie, kary pieniężne i inwigilację. Wspomniane represje utrudniały realizowanie misji Kościoła, nie złamały jednak jego woli i ducha w walce o prawa Narodu.