Duszpasterskie i naukowe związki Kardynała Karola Wojtyły - Ojca Świętego Jana Pawła II z Kościołem na Górnym Śląsku. Rekonesans badawczy - Warząchowska, Bogumiła (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2017)
Kardynał Karol Wojtyła wywarł znaczny wpływ na rozwój Kościoła powszechnego i lokalnego umacniając więź miedzy Kościołami metropolii krakowskiej. Pontyfikat Jana Pawła II nadał nowy kierunek papiestwu otwierając Kościół na problemy etyczne, moralne, filozoficzne i społeczne. Encykliki, adhortacje, orędzia, listy pasterskie i cały dorobek duszpasterski i teologiczny Ojca Świętego był i jest zachętą do podejmowania kolejnych badań przez pracowników naukowych i studentów Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Wyniki tych badań znajdują odzwierciedlenie na łamach „Śląskich Studiów Historyczno-Teologicznych” oraz w dysertacjach Wydziału Teologicznego UŚ. Problemy poruszane przez papieża inspirowały i nadal inspirują lokalne środowisko akademickie do refleksji nad papieskim nauczaniem .