Imiona chrzestne nadawane w parafii rzymskokatolickiej pw. św. Stanisława B.M. w Drobinie w latach 1826-1913 - Włodarski, Łukasz (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2015)
Niniejszy artykuł traktuje o imionach nadawanych na chrzcie w parafii Drobin, wchodzącej w skład diecezji płockiej, na przełomie XIX i XX w. Niestety analizowana grupa jest stosunkowo szczupła pod względem liczebności, co sprawia, że mogą występować pewne odchylenia od ogólnych tendencji demograficznych. W celu przeprowadzenia szczegółowych badań populacji drobińskich katolików postanowiono wprowadzić dwa szeregi czasowe: dziesięcioletni oraz czterdziestotrzyletni. Przeprowadzone analizy pozwoliły na wyłonienie pewnej grupy imion, które w powyższych czasookresach były szczególnie popularne wśród nowoochrzczonych chłopców i dziewczynek. Do najczęściej nadawanych imion męskich w omawianej społeczności należy zaliczyć takie imiona jak: Jan, Stanisław, Józef, Antoni, Franciszek i Władysław. Z kolei wśród dziewczynek spotykamy takie imiona jak: Marianna, Józefa, Helena, Stanisława, Antonina, Zofia czy Franciszka. Na szczególną uwagę zasługuję tu imię Marianna, które to pośród dziewczynek dominowało przez cały interesujący nas okres zarówno wśród imion pierwszych jaki i drugich. Warto podkreślić, że jego popularność w niektórych dekadach sięgała około 25 %. Ponadto możliwe było przeprowadzenie analizy pod względem pochodzenia imion i ich podziału na: biblijne, germańskie, łacińskie, hellenistyczne oraz słowiańskie. Następnie podjęto się zagadnienia popularności imion drugich i kolejnych ( zarówno męskich jak i żeńskich). Na końcu jako ciekawostkę podano wykaz imion rzadko spotykanych, które zostały wykorzystane w katalogu imion populacji drobińskiej.