Opracowanie, digitalizacja i udostępnianie fotografii związanych z działalnością ks. Franciszka Blachnickiego w Archiwum Głównym Ruchu Światło-Życie - Derewenda, Robert (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2021)
Fotografie dokumentujące działalność ks. Franciszka Blachnickiego zgroma-dzone w Archiwum Głównym Ruchu Światło-Życie to największe zbiory po-święcone tej osobie. Archiwum jest częścią Instytutu im. ks. Franciszka Blachnickiego, który zabezpiecza spuściznę po tym kapłanie i upowszechnia jego myśl. Na kolekcje fotografii składają się serie odbitek pozytywowych, slajdy, klisze oraz albumy. Zdjęcia zostały odpowiednio opisane i nadano im sygnatury. Fotografie, slajdy i klisze zostały zdigitalizowane w odpowiednich rozdzielczościach pozwalających na wykorzystanie do druku. Bezpośrednim dysponentem zdjęć jest Wydawnictwo Światło-Życie, które wydaje wiele książek poświęconych działalności ks. F. Blachnickiego. Fotografiami są również zainteresowane redakcje czasopism, portali internetowych i organizatorzy wydarzeń poświęconych ks. F. Blachnickiemu. Zdjęcia zostały również wykorzystane w przygotowaniu filmów o kapłanie. Założony przez ks. F. Blachnickiego Ruch Światło-Życie nieustannie się rozwija, a zainteresowanie osobą założyciela jest ciągle żywe.