Jezuici w obiektywie. Zbiory fotograficzne Archiwum Prowincji Wielkopolsko-Mazowieckiej Towarzystwa Jezusowego - Dorosz SI ks., Krzysztof; Trzcińska, Katarzyna (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2021)
Artykuł ma na celu przedstawienie zbiorów fotograficznych znajdujących się w posiadaniu Archiwum Prowincji Wielkopolsko-Mazowiec-kiej Towarzystwa Jezusowego. W ostatnich latach daje się zaobserwować wzrost zainteresowania zdjęciami zarówno wśród zawodowych historyków, jak i pasjonatów przeszłości. Zdjęcia w posiadaniu Archiwum obejmują okres od początku XX wieku po współczesność. W pierwszej kolejności uwiecznieni na nich zostali przede wszystkim ludzie: jezuici wszystkich szczebli hierarchii zakonnej, ważne postaci historii Polski i Kościoła powszechnego, a także osoby świeckie związane z jezuitami. Następnie można wyodrębnić zdjęcia budynków należących do jezuitów i prowadzonych przez nich dzieł oraz dokumentację ważnych wydarzeń w historii Polski. Artykuł zamyka omówienie zdjęć jezuitów – pasjonatów fotografii.