Portatyl z kościoła karmelitów trzewiczkowych w Trembowli na Ukrainie (1734-1735) - Grabowska, Bożena; Śmierzchalski-Wachocz, Dariusza (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2025)
W listopadzie 2023 roku na strychu plebanii parafii pw. Wniebowzięcia Najświętszej Mryi Panny w Opalewie w trakcie prac porządkowo-remontowych odnaleziono drewniany portatyl z Trembowli. Miał go przywieźć w 1945 roku ks. Artur Marynowski, pierwszy proboszcz parafii Opalewo. Z napisów ołówkiem znajdujących się na zabytku wynika, że zawierał relikwie św. Prudencji i należał do konwentu Karmelitów w Trembowli, prowincji ruskiej. Zakonnikom podarował go w 1735 roku acybiskup ormiański Lwowa Jan Tobiasz Augustynowicz. W latach 30. XX wieku ich autentyczność potwierdził ordynariusz łaciński Lwowa bp Bolesław Twardowski herbu Ogońzyk. Portatyl jest więc cennym źródłem informacji o relacjach między duchowieństwem rzymskokatolickim a katolickim obrządku ormiańskiego we Lwowie.