Typologia muzeów i wystaw muzealnych - założenia i system : czy i w jakim aspekcie muzea kościelne mogą być uznane za typologicznie specyficzne? - Świecimski, Jerzy (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 1994)
-