Muzea kościelne w kręgu zainteresowań badaczy przeszłości Kościoła i wynikająca z tego, m. in. konieczność dobrego opracowania zbiorów tych instytucji - Zahajkiewicz, Marek T. (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 1997)
-