Ustawodawstwo synodów diecezjalnych i listy pasterskie biskupów wobec szkolnictwa kościelnego dla świeckich w Polsce od XIII do XVIII wieku - Pelczar, Roman (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 1997)
-