„Zeszyty Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego” jako czasopismo uniwersyteckie - Misiura, Grzegorz (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2020)
Przedmiotem artykułu jest omówienie czasopisma „Zeszyty Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego” do 2018 roku, czyli 60 lat jego ukazywania się. Było ono pomyślane jako prezentacja wyników badań ludzi związanych z uniwersytetem (pracownicy naukowi, studenci, absolwenci), a także zapis wydarzeń odbywających się na uczelni, zarówno w jej murach, jak i poza nimi, poprzez działalność naukowo-konferencyjną jej pracowników. Przedstawiono zarówno okoliczności towarzyszące powstaniu czasopisma, jak i skład komitetu redakcyjnego, który decydował o kształcie poszczególnych numerów. W prowadzonych analizach skupiono się przede wszystkim na dziale „Artykuły”, który przedstawiał dokonania naukowe. Wyniki przedstawiono w sposób ilościowy i procentowy, co wydaje się zrozumiałe przy prezentacji tak obszernego materiału źródłowego. Zwrócono także uwagę, że „Zeszyty Naukowe KUL” są źródłem informacji do badań nad dziejami uniwersytetu. Wyodrębniono w nim bowiem oddzielny dział do rejestrowania wydarzeń. Obecnie czasopismo nadal pozostaje interdyscyplinarne, mimo zmiany swojego profilu – zamiast prezentowania dokonań przede wszystkim pracowników naukowych KUL, przedstawia dokonania autorów także spoza tego środowiska.