Duchowni wyświęceni w Lublinie przez biskupa przemyskiego Macieja Drzewickiego (28 II 1506) - Łosowska, Anna (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2021)
W artykule przedstawiono wykaz siedemdziesięciu trzech duchownych, którzy przyjęli święcenia kapłańskie z rąk biskupa przemyskiego Macieja Drzewickiego w Lublinie w 1506 roku. Większość wyświęconych pochodziła z terenu archidiakonatu lubelskiego i jest to pierwsza publikacja nieznanego dotąd w literaturze źródła. Wykaz zachował się w księgach biskupów przemyskich, co oznacza, że w podobnych materiałach mogą znajdować się różne informacje wykraczajace poza granice jednej diecezji. Potwierdzono, że procedura udzielania święceń oraz czynności przygotowujące kleryków do tej uroczystości (egzaminy) były typowe dla wszystkich diecezji bez względu na położenie terytorialne. W dziedzinie udzielania prowizji przeważał patronat świecki, reprezentowany głównie przez miejscowe rody szlacheckie. Zamieszczone wykazy wyświęconych, wśród których znaleźli się także duchowni z innych diecezji, stanowić mogą materiał porównawczy do badań nad rozmieszczeniem niższego duchowieństwa na obszarze całej Rzeczypospolitej.