Opieka duszpasterska nad Polakami we Francji do 1926 roku. w ocenie ambasadora Alfreda Chłapowskiego - Szymański, Józef (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2013)
Emigrację polską we Francji tworzyli prawie wyłącznie robotnicy narodowości polskiej, przeważnie rzymscy-katolicy, w większości przywiązani do Kościoła - jak zaznaczył w swoim piśmie, które miało charakter prywatny - ambasador Polski w Paryżu. Dostrzegając wpływy polityczne oraz środowiska w jakich pracowali rodacy swoim pismem do kard. A. Hlonda usiłował wpłynąć na poprawę zaistniałej sytuacji. Uważał, że decydujący wpływ na wychodźstwo polskie ma racjonalnie prowadzona i kierowana praca duchowieństwa polskiego. Przesyłając na ręce prymasa zebrane informację poddał ocenie działalność duszpasterzy polskich we Francji, ich możliwości i zaniechania wobec Kościoła i Ojczyzny do 1926 r.