Wypisy źródłowe do biografii polskich biskupów i opatów z czasów Rzeczypospolitej Obojga Narodów oraz niewoli narodowej doby zaborów (XVI-XIX W.) (cz. XII) - Prokop, Krzysztof R. (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2014)
Zamykająca cykl Wypisów źródłowych część dwunasta obejmuje trzy działy. Dwa pierwsze, zatytułowane Monastica oraz Varia, przynoszą kolejną porcję zaczerpniętych z archiwaliów oraz starodruków świadectw do biografii przedstawicieli staropolskiej hierarchii Kościoła katolickiego – biskupów, opatów oraz ksień. Trzeci, to zbiorczy indeks uwzględnionych postaci, obejmujący wszystkie dotychczasowe części Wypisów źródłowych. Umożliwia on swobodne poruszanie się po obfitym i zarazem różnorodnym materiale, wydawanym drukiem w latach 2004-2013 i odnoszącym się do łącznie 683 postaci. Indeks ów uwzględnia ponadto pokrewne edycje z owej problematyki, zamieszczone przez tego samego wydawcę na łamach półrocznika „Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne” – wyłącznie wszakże co się tyczy tych postaci, o których mowa o kolejnych częściach Wypisów źródłowych. Bogaty zasób danych faktograficznych, wprowadzonych do obiegu naukowego dzięki tej serii, winien wydatnie dopomóc w dalszych badaniach prozopografcznych nad staropolskimi elitami kościelnymi, a w szczególności w niejednokrotnie postulowanym opracowaniu słowników biograficznych zarówno biskupów, jak i opatów z czasów Rzeczypospolitej Obojga Narodów.