Represje wobec zakonów i zgromadzeń zakonnych metropolii lwowskiej obrządku łacińskiego w latach 1939-1950 - Krzysztofiński, Mariusz (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2021)
Artykuł przedstawia stan badań i postulaty badawcze dotyczące represji wobec Zakonów i Zgromadzeń Zakonnych Metropolii Lwowskiej Obrządku Łacińskiego w latach 1939 – 1950. Sporządzony on został w oparciu o zamieszczony katalog represji w obrębie którego wyróżniono represje o charakterze personalnym i instytucjonalnym, nie wykluczając, iż w niektórych przypadkach mogą one występować wspólnie. W postulatach badawczych autor skonstatował, iż niemożliwe jest opisanie dziejów Kościoła w oderwaniu od dziejów Polaków zamieszkujących Kresy. Pomocne w tym będą badania uwzględniające w większym stopniu wykorzystanie archiwów kościelnych – zarówno diecezjalnych –jak również należących do poszczególnych zgromadzeń męskich i żeńskich. Kluczowe znaczenie dla rozwoju badań nad historią Kresów, funkcjonowaniem Kościoła Rzymskokatolickiego i represjami, jakie go spotkały posiadać będzie dostęp – lub jego brak - do archiwów wytworzonych przez sowieckie służby specjalne.