Wacław Tokarek - W Służbie Jednego Kościoła - Szymański, Józef (Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2015)
Ksiądz Tokarek Wacław był kapłanem archidiecezji łódzkiej. Urodził się 15 stycznia 1914 w Łodzi. 15 sierpnia 1936 z rąk bpa W. Jasińskiego przyjął święcenia kapłańskie. 6 października 1941 w Pabianicach został aresztowany przez Gestapo. Był więziony w obozie koncentracyjnym w Dachau. Pracował dla Polaków w Monachium i okolicy. Był redaktorem m.in. „Słowa Katolickiego", „Słowa Polskiego". W 1950 wyjechał do Francji, gdzie redagował czasopisma: „Polska Wierna" i „Słowo Katolickie". Pomagał w duszpasterstwie w Paryżu. W 1969 powrócił na stałe do Niemiec. Od 1 listopada 1970 przejął obowiązki proboszcza PMK w Dortmundzie. Tamże, zmarł 2 lipca 1990. Bezpośrednio po wyzwoleniu z obozu podjął posługę wobec rodaków. Dzieląc ich tułaczy los, poprzez słowo pisane, stwarzał możliwości ochrony języka, kultury i obyczajów wyniesionych z rodzinnego domu. Przytoczone poniżej dokumenty egzemplifikują jego zmagania duszpasterskie wobec Boga, Kościoła i Ojczyzny.