Rzecz-symbol jako locus theologicus ponaddosłownej interpretacji Biblii - BARDSKI, Krzysztof (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Artykuł poświęcony jest procesowi refleksji hermeneutycznej prowadzonej nad tekstem biblijnym, w wyniku której interpretatorzy na podstawie motywów literackich Biblii tworzyli rzeczy-symbole. Służyły one do wyrażania głębszych treści teologicznych na poziomie ponaddosłownym. Autor omawia zjawisko symbolizmu biblijnego oraz stanowiące syntezę tego zjawiska starożytne i średniowieczne glosariusze, by na koniec podjąć próbę odpowiedzi na pytanie, na ile hermeneutyka twórczego symbolizmu biblijnego może okazać się przydatna dla refleksji teologicznej.