Podmiot społeczny jako przestrzeń samostanowienia. Personalistyczne podstawy samorządności - WOJTYŁA, Wojciech (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Autor artykułu prowadzi rozważania nad zagadnieniem podmiotowego wymiaru samorządności. Nawiązuje zwłaszcza do przemyśleń Karola Wojtyły – Jana Pawła II i Władysława Stróżewskiego. Najpierw przedstawia koncepcję samostanowienia osoby ludzkiej, dostrzegając w niej ontologiczne założenie samorządności. Następnie poddaje refleksji zagadnienie podmiotu społecznego jako przestrzeni personalistycznej interpretacji fenomenu samorządności. Tezą artykułu jest stwierdzenie, że warunkami rozwoju samorządności są demokracja oraz podejmowanie wysiłku na rzecz umacniania wymiaru samostanowienia osoby.