Aspekty tradycji w myśli i dziele literackim Karola Wojtyły. Rozpoznania wstępne - ZARĘBIANKA, Zofia (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Artykuł stanowi przegląd możliwych odniesień do tradycji oraz sposobów jej rozumienia dających się wysnuć zarówno z utworów literackich Karola Wojtyły, jak i z jego tekstów o charakterze dyskursywnym. Pierwsza część artykułu prezentuje namysł nad definiowaniem tradycji przez Wojtyłę w kontekście kategorii takich, jak „narodowa tożsamość”, „pamięć”, „kultura”, „naród”. Część druga zawiera refleksje nad obecnością różnoimiennych odwołań do tradycji w utworach literackich tego autora. Szczególną uwagę poświęcono tradycjom literatury dwudziestowiecznej, do której aluzje i odwołania można znaleźć w jego dziele. W tym wątku podjęto także problem zbieżności stosowanych przez Wojtyłę rozwiązań artystycznych i ideowych z tendencjami właściwymi dla polskiej literatury lat 1918-1939, a założeniem rozważań było przekonanie o zachodzeniu immanentnych związków twórczości literackiej Karola Wojtyły z procesami rozwojowymi polskiej literatury początku dwudziestego wieku.