Głupi, czyli inny. Podmiot w mistyce przeżyciowej - STENCEL, Natalia (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Artykuł stanowi próbę przedstawienia mistyki przeżyciowej przez pryzmat zagadnienia głupoty. Szczególną uwagę zwrócono na podmiotowość manifestującą się w tekście świadectwa mistycznego – głównym kontekstem metodologicznym są tu hermeneutyka Gadamera i Ricoeura oraz pewne elementy filozofii dialogu. Ważny punkt odniesienia stanowi „inność” w rozumieniu Lévinasa, Bubera, ale także Lacana. Przekaz podmiotu jest niedostępny wspólnocie, ale w procesie wysłowienia staje się obcy także swojemu autorowi. Mistyk to podmiot zdystansowany tak względem sacrum, jak i profanum – w każdym z tych układów odniesienia okazuje się innym, czyli głupcem.