Stosunek Karola Wojtyły do słowa (i Słowa) w świetle danych filologicznych - KOZŁOWSKA, Anna (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Artykuł prezentuje ogólne wnioski wynikające z lektury rękopisów tekstów literackich Karola Wojtyły. Szczegółowa analiza autografów (odmian tekstu, skreśleń i innych poprawek) poświadcza dużą świadomość językową Wojtyły jako użytkownika polszczyzny. Studia nad rękopisami Wojtyły pozwalają też odkryć kilka istotnych cech jego idiolektu, jak również jego stosunku do języka, mowy i własnej praktyki pisarskiej, traktowanej przez poetę jako medytacja Logosu.