Dlaczego Norwid? - SAWICKI, Stefan (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Artykuł zwraca uwagę na wartość chrześcijańskiej twórczości Cypriana Norwida dla tożsamości narodowej Polaków w czasie nazywanym „epoką świecką”. Autor artykułu widziałby w Norwidzie humanistycznego patrona kultury polskiej we współczesnej Europie.