Pytania o język (i świat) - STALMASZCZYK, Piotr (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Artykuł skrótowo przedstawia pytania o język stawiane przez amerykańskiego językoznawcę Noama Chomsky’ego i amerykańskiego filozofa Johna Searle’a. Autor wskazuje na konieczność przyjęcia określonej ontologii (neuropsychologicznej, społecznej, abstrakcyjnej), dzięki czemu pytania o język formułowane są w odpowiednim kontekście filozoficznym. Artykuł nawiązuje również do niektórych zagadnień z zakresu analitycznej filozofii języka oraz wskazuje na przesunięcia w przedmiocie badań wynikające ze zmian zachodzących w kognitywno-analitycznej tradycji filozofii nowożytnej.