O potrzebie czułego narratora w nieczułym świecie - SZPUNAR, Magdalena (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Podstawowym założeniem tekstu jest teza, że żyjemy w świecie zbłąkanego racjonalizmu w ujęciu Husserlowskim, co pozbawia nas uważności i czułości wobec drugiego. W artykule zwrócono uwagę na jedną z największych obaw współczesnego człowieka, jaką jest lęk przed utratą kontroli i poczuciem bezradności; silne zorientowanie na kontrolę prowadzi zaś do dewaluacji i odrzucenia typowo ludzkiej właściwości, jaką jest czułość. Autorka stwierdza, że przyjmując postawę obronną, człowiek staje się nieufny i nie jest w stanie doświadczać czułości. Główną oś rozważań stanowi kategoria czułości wprowadzona przez Olgę Tokarczuk, która zwraca uwagę na konieczność powrotu do etycznego kontaktu z drugim i aktów troski wobec niego. Czułość zostaje potraktowana jako nasza odpowiedź na słabość i cierpienie, a tym samym jako zwrot ku człowieczeństwu.