W „wiecznej” pamięci - CHUDA, Mirosława (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Esej nawiązuje do sentencji żałobnej, zwyczajowo wygłaszanej podczas ceremonii pogrzebowych, wyrażającej zapewnienie o zachowaniu zmarłego „na zawsze” w pamięci żegnających go osób, i wskazuje na niewykonalność owego zobowiązania ze względu na konsekwencje ograniczeń zarówno pamięci zbiorowej, jak i indywidualnej, takich jak nietrwałość i tendencja do zniekształceń.