Między radością a nostalgią. Pamięć o komunizmie w polskiej społeczności Stryja na Ukrainie - PAWLACZYK, Angelika (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
W położonym się w obwodzie lwowskim Stryju na Ukrainie działa wiele organizacji. Jedną z nich jest Towarzystwo Kultury Polskiej Ziemi Lwowskiej, które zrzesza mniejszość polską i przede wszystkim propaguje wśród niej szeroko rozumianą polskość. Za wydarzenie przełomowe dla mieszkańców Ukrainy uznaje się upadek Związku Radzieckiego – jest ono dla nich stałym punktem odniesienia. Wciąż żywe pozostają wspomnienia o przeszłości, a rzeczywistość, w której żyje społeczność Stryja, nieustannie zestawiana jest w jej opowieściach z okresem radzieckim. Co ciekawe, pamięć mieszkańców łączy w sobie wiele sprzeczności. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie ich wspomnień dotyczących czasów komunistycznych, a także stosunku mniejszości polskiej w Stryju na Ukrainie do przeszłości. Źródło prezentowanego materiału stanowią wywiady przeprowadzone z przedstawicielami społeczności, zarejestrowane podczas badań socjolingwistycznych w roku 2018 i 2019.