Przejedzenie, niestrawność, głód. Dysfunkcje jedzenia jako strategie narracyjne w powieści Buddenbrookowie Thomasa Manna - HAAS, Agnieszka K. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2022)
Powieść Thomasa Manna Buddenbrookowie. Dzieje upadku rodziny (1901) zawiera wiele wątków dotyczących jedzenia oraz powiązanych z nim zjawisk społecznych, psychologicznych i kulturowych, które nie tylko dopełniają obraz rzeczywistości przedstawiony w utworze Manna, ale także stanowią element obranej przez pisarza strategii narracyjnej. Autorka artykułu koncentruje uwagę na antytetycznie powiązanych motywach przejedzenia (niestrawności) i głodu oraz na ich funkcji estetycznej. Nie są one rozumiane jako składowa świata przedstawionego, ale jako element konstrukcji powieści.