„Wszystko się zmieniło, a wszystko jest jak było”. Russów w snach Marii Dąbrowskiej - FITAS, Adam (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2022)
W artykule podjęta zostaje próba opisania i zinterpretowania podstawowych znaczeń Russowa w opisach wizji sennych Marii Dąbrowskiej zamieszczonych w jej dzienniku. Wnioski płynące z konstatacji, że sny poświęcone miejscu urodzenia i dorastania pisarki układają się w swoistą konstelację oniryczną, uzupełniają dotychczasowe rozważania badaczy na temat mitycznych funkcji Russowa w życiu i twórczości autorki Nocy i dni jako między innymi źródła tożsamości czy obrazu sygnalizującego intensywne doświadczanie, a nawet przekraczanie świata zmysłowego.