„Sama z Nim”. Carmen Hernández Barrera i budowanie wtajemniczenia chrześcijańskiego w ramach Drogi Neokatechumenalnej - KACZMAREK, Wojciech (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2022)
W tekście przedstawiono życie i dzieło Carmen Hernández Barrery (1930-2016), współinicjatorki, wraz z Francisco (Kiko) Argüello, Drogi Neokatechumenalnej. Misyjne powołanie, jakie Hernández Barrera pragnęła od czasu wczesnej młodości realizować, zostało w jej życiu przekształcone w służbę ewangelizacji i zaowocowało ukształtowaniem się katechumenalnego sposobu realizacji wtajemniczenia chrześcijańskiego. W artykule ukazano, w jaki sposób głęboka relacja Hernández Barrery do Chrystusa, przeżywane przez nią cierpienie i samotność, a także bliskie kontakty z twórcami odnowy soborowej wpłynęły na treść głoszonych przez nią katechez i formację eklezjalną wspólnot neokatechumenalnych.