„…Ducha olśni, przeniknie ciało”. Twórczość Myrrhy Lot-Borodine – pierwszej prawosławnej teolog - LECHOWSKA, Marta (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2022)
Tekst poświęcony jest twórczości Myrrhy Lot-Borodine, rosyjskiej myślicielki, uważanej za pierwszą prawosławną kobietę–teolog, której pisma wywarły istotny wpływ na intelektualistów chrześcijańskiego Zachodu. Poszukiwała ona najodpowiedniejszego kształtu chrześcijańskiej antropologii, w jej centrum sytuując koncepcję przebóstwienia człowieka i związaną z nią kategorię imago Dei. W artykule przedstawiono poglądy teologiczne Lot-Borodine, poddano analizie ich związek z twórczością poetycką myślicielki oraz ukazano jej krytyczny stosunek do kultury religijnej Rosjan.