Kolejny atak na Jana Pawła II - WEIGEL, George (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2022)
Autor podkreśla rolę i znaczenie dla Kościoła katolickiego nauczania moralnego głoszonego przez Jana Pawła II i przywołuje jego ważną rozmowę z doktorem Jérôme’em Leujeune’em dotyczącą kwestii poszanowania życia. Rozmowa ta miała charakter niejako symboliczny, odbyła się bowiem 13 maja 1981 roku, w dniu, w którym dokonano zamachu na życie Papieża. W kategoriach ataku na Jana Pawła II rozpatruje Weigel obecne tendencje w teologii moralnej utrzymującej stanowisko proporcjonalizmu i wskazuje na ich destrukcyjny charakter w sytuacji, gdy osoba i przykład Jana Pawła II, a także jego głęboko humanistyczne nauczanie na temat osoby ludzkiej, jej życia i godności stanowią stałą inspirację dla Kościoła i świata. Podstawa przekładu: George Weigel, Another Assault on John Paul II, „First Things” 2022, nr 6 (z 7 VII 2022), First Things, https://www.firstthings.com/web-exclusives/2022/07/another-assault-on-john-paul-ii. © Copyright 2022 by Denver Catholic Streszczenie Jarosław Merecki SDS