Opatrzność Boża i dzieje człowieka - FILIPIAK, Maria (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
Bibliografia wypowiedzi papieży Jana Pawła II, Benedykta XVI i Franciszka z lat 1978-2023. Wypowiedzi obejmują papieskie homilie, orędzia i przemówienia, a także fragmenty innych dokumentów, dotyczące interpretacji historii ludzkości jako realizacji Bożego planu zbawienia.