How to Tame Artificial Intelligence? A Symbiotic Model for Beneficial AI - POLAK, Paweł; KRZANOWSKI, Roman (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
W niniejszym artykule zaprezentowano wizję oswojenia sztucznej inteligencji (SI jako techniki, która maksymalizuje korzyści płynące dla używających jejzarówno społeczności, jak i jednostek). Dotychczas o potrzebie takiej techniki dyskutowano, używając pojęcia dobroczynnej SI (ang. beneficial AI), choć wciąż nie pojawiły się konkretne propozycje, w jaki sposób zaimplementować taki system. W opracowaniu zaproponowano wykorzystanie analogii wybranych klas systemów SI do organizmów żywych, co pozwala na rozważenie możliwości udomawiania lub wdrażania takich systemów SI. Strategia domestykacji lub oswajania jest wypróbowaną metodą przynoszącą długofalowe korzyści gatunkowi ludzkiemu, dlatego w artykule podjęto kwestię, w jaki sposób można zastosować tę koncepcję w technice SI oraz jak należy projektować symbiotyczne systemy człowiek—maszyna. W rezultacie sformułowano symbiotyczny model SI dla dobroczynnej SI.