Oczekiwanie - CHUDA, Mirosława (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
W eseju mowa jest o ludzkiej orientacji temporalnej ku przyszłości i o wskazaniach dotyczących życia chwilą obecną. Myśl Pascala o właściwej człowiekowi tendencji do zaniedbywania teraźniejszości skonfrontowana zostaje z wybranymi utworami literackimi, których bohaterów pochłania oczekiwanie na coś, co ma się zdarzyć w odległym, nieokreślonym czasie.