Ethical Machines: Representations of Artificial Intelligence in Ian McEwans’s Machines Like Me and Kazuo Ishiguro’s Klara and the Sun - KLONOWSKA, Barbara (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
Sztuczna inteligencja prowokuje sprzeczne emocje entuzjazmu i strachu, które mogą być powiązane z szerszymi postawami technofobii lub technofilii. Jest ona też stałym tematem wielu filmów i powieści, co wydaje się szczególnie istotne, gdyż często to poprzez filmy adresowane do szerokiej widowni temat SI wkracza do powszechnej debaty. Dwie powieści wybitnych brytyjskich prozaików, Maszyny takie jak ja Iana McEwana i Klara i słońce Kazuo Ishiguro, jedna w scenerii futurystycznej, druga snując alternatywną historię, również podejmują ten temat z jego nieoczywistymi konsekwencjami. Artykuł dowodzi, że obie powieści ukazują SI jako jednocześnie pożyteczną i problematyczną, stawiając pytania o istotę człowieczeństwa i granice sztucznej inteligencji, problematyzując status inteligentnych maszyn i oswajając czytelników z etycznymi i prawnymi problemami z nimi związanymi. Próbują one też wzbudzić empatię i uwrażliwić czytelnika na los istot innych niż tylko ludzkie.