„Zdumień” przeróżnych kilka. Na marginesie książki Anne Bernet "Chrześcijanie w Cesarstwie Rzymskim. Od prześladowań po nawrócenie", I-IV wiek - GULA, Janusz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2024)
Autor prezentuje swoje krytyczne uwagi dotyczące z jednej strony książki Anne Bernet Chrześcijanie w Cesarstwie Rzymskim. Od prześladowań po nawrócenie, I-IV wiek, z drugiej zaś – promującego ją omówienia autorstwa tłumacza książki Piotra Tylusa, które opublikowane zostało na łamach tygodnika „Do Rzeczy”. Odnosi się do takich kwestii merytorycznych, jak: jak pożar Rzymu, pozycja kobiety w państwie rzymskim, rzekoma bezkarność i autorytaryzm ojca rodziny (skutkujący praktyką porzucania i uśmiercania dzieci) oraz tak zwany zakaz bycia chrześcijaninem. Autor podkreśla, że mimo imponującego wsparcia finansowego publikacji książki nie jest ona wolna także od różnej kategorii mankamentów językowych. Nie zawiera również ważnych w aspekcie naukowym działów takich, jak bibliografia czy indeksy.