Post-truth, as Seen from the Perspectives of Sociology, Logic, and Metaphysics: Introductory Remarks - STRZELECKI, Ryszard (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2024)
Zjawisko postprawdy zostało ujęte w artykule w perspektywach: społecznej, kulturowej, medialnej, politycznej, logicznej, antropologicznej i metafizycznej, oraz na trzech poziomach obecności kulturowej: w tekstach zawierających postprawdę, w opracowaniach poddających postprawdę analizie i krytyce oraz w studiach poświęconych badaniu istoty zjawiska w zakresie personalizmu, logiki klasycznej i metafizyki. Celem artykułu była analiza postprawdy na poziomie trzecim, zmierzająca do ukazania osobliwości zjawiska w kontekście: prawdy, fikcji, logiki klasycznej i logik nieklasycznych, ontologii, metafizyki, społecznego podmiotu i jego działania. Postprawda jest konstytutywnym elementem kultury postmodernizmu i przyczynia się do obniżenia bytowego statusu zarówno społeczeństw, jak i jednostek. Jest czynnikiem sprawczym globalizacji, symulakryzacji, wirtualizacji, ludologizacji (uzabawienia) oraz powszechnego zakłamania. Jako taka wskazywana jest jako źródło degradacji człowieka i wartości obecnych w tradycji europejskiej.