Usłyszeć wszechświat - CHUDA, Mirosława (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2024)
Esej przybliża obecność pojęcia harmonii świata i jej związku z muzyką w dziejach myśli filozoficznej, teologicznej i astronomicznej, w szczególności w wybranych pismach średniowiecznych. Stawia też pytanie o znaczenie tego pojęcia dla człowieka kształtowanego przez współczesną kulturę.