Doświadczenie piękna - KSIĘSKA-FALGER, Teresa (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2024)
Tekst jest zapisem refleksji muzyka pianisty, rodzajem intelektualnej i emocjonalnej wędrówki przez dzieje muzyki europejskiej, jej poszczególne epoki z właściwymi im stylami, w poszukiwaniu tego, co w muzyce tej jawi się jako ponadczasowe i co stanowi dobro wspólne ludzi wrażliwych na piękno w różnych jego przejawach. Autorka podejmuje też próbę stworzenia subiektywnego katalogu wybitnych przedstawicieli sztuki dźwięku i ich dokonań.