Kiedy Narcyz staje się Pasterzem. Metamorfozy i świetlistość świata w twórczości Karola Wojtyły - SKAŁA, Agata (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2024)
W artykule podjęto próbę opisu poetyckich medytacji Karola Wojtyły, kierując uwagę na doświadczenie mistyczne w połączeniu z uniwersalnym obrazem spoglądania w głębię (sięgania dna), wywiedzionym z greckiego mitu o Narcyzie i wzmocnionym wykładnią psychologiczną „narcyzmu”. Sensy filozoficznych refleksji w twórczości autora Tryptyku rzymskiego zostały wyeksponowane na tle metaforyki akwatycznej i solarnej.