Historyk jest jak pszczoła... - ŁASZKIEWICZ, Hubert (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2025)
Historyka i pszczołę łączyć powinny pracowitość, zdolność do pracy dla wspólnego celu i wytrwałość. Nie ma jednak żadnej cudownej metody, która zapewnia w pracy historyka rzetelność, kompletność i prawdziwość. Historyk może się mylić, to nieuniknione. Chodzi o to, aby mieć tego świadomość i dążyć do doskonalenia swoich umiejętności. Z takim samym uporem, jak robią to pszczoły, zbierając pyłki, budując ul oraz wytwarzając miód. Historyk powinien być świadomy, że jego działalność ma znaczenie społeczne i polityczne.